Dirigent

Digital image

Filips PIETERS is sinds januari 2010 dirigent van het vocaal ensemble Gaudeamus.

Hij studeerde hobo, contrabas, kamermuziek en muziekgeschiedenis aan de conservatoria van Gent en Antwerpen. Hij volgde Masterclasses barokhobo in Den Haag en de studie orkestdirectie te Maastricht bij Anton Kersjes. Op vocaal gebied was hij o.a. Dirigent van de Schola Cantorum te Sint-Niklaas (gregoriaanse muziek) en “De Minnezangers” te Zele. Ook voor het Symfonie Orkest Vlaanderen en “Het Kamerorkest” is hij actief.

Filips Pieters doceert hobo, fagot, contrabas en cultuurgeschiedenis in Nederland en werkt daar tevens als artistiek directeur-adviseur voor verschillende concertorganisaties en als jurylid bij koorwedstrijden of audities.

Van augustus 2008 t/m december 2009 was Natalie GOOSSENS onze dirigente. We bewaren zeer goede herinneringen aan haar en wensen haar veel geluk en succes.

BEGELEIDING

Gaudeamus wordt regelmatig begeleid door Anna RUSAKOVA (piano/orgel).

Anna begon piano te leren vanaf haar 6e jaar. Na het muziekcollege studeerde ze musicologie aan het Tchaikovsky-conservatorium te Moskou (‘magnum cum laude’, prof. Y.Cholopov, L.Kirillina).  Na haar postgraduaat doceerde ze 8 jaar Europese en Russische muziekgeschiedenis in het Muziekpedagogische Instituut van Ippolitov-Ivanov te Moskou. Ze nam regelmatig deel aan wetenschappelijke conferenties, symposia en is de auteur van een aantal artikels over muziekgeschiedenis en -theorie (inclusief twee muziektraktaten die ze van Oudgrieks naar het Russisch vertaalde).

Vanaf 2009 woont Anna Rusakova in België. Ze begon orgel te spelen in de Academie te Overijse bij M.Goossens, en behaalde haar master diploma “Orgel” met grote onderscheiding in het Lemmensinstituut te Leuven (doc. L.Bastiaens) en in Prins Claus Conservatorium te Groningen (doc. T.Jellema, E.Wiersinga). Nu doet ze een postgraduaat in het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (doc. J.Verdin). Ze volgde masterclasses bij L.Ghielmi, L.Lohmann, J.van Oortmerssen, W.Zerer, L.van Doeselaar etc. Verder speelt ze orgel tijdens katholieke en protestantse erediensten. Ze treedt regelmatig op als soliste en als begeleidster.